WBSSC LDC/LDA & Railway (RRC) Grade Pay Rs.1800 (Group-D) Recruitment Written Examination Previous Years Solved Model/Sample Questions for Online Practice

| comments

Model Multiple Choice (MCQ) Questions for Online Exam Practice 
Madhyamic (Class 10th) level Examination questions - 1
West Bengal Staff Selection Commission (WBSSC) Going to recruit 3050 Lower Division Clerk (LDC)/ Lower Division Assistant (LDA) in 2013-2014 through Written 10th Class level Competitive Examination. More over, Various Railway Zones in India, Railway Recruitment Cells (RRCs) going to  appoint  thousand Group 'D' Railway Personnel (Grade Pay Rs.1800) in 2013-2014. The Written Examination test consist MCQ level (4 option) questions based on general knowledge, Current Affairs, Mathematical Ability test, Numerical Ability test, General awareness and aptitude test, reasoning, etc . Jobrule., continuesly trying its best to supply best quality model questions with answer key, written Examination Syllabus, Admit Card, Exam result, question pattern, Online Mock Test, for better exam preparation. 



Candidates/aspirants of WBSSC LDC/LDA exam , RRCs (railway recruitment Cell), Clerk grade jobs examination of various states, Madhyamic level recruitment examination, Public service Commission Examination , can prepare online with our best quality last 10 previous years model/sample question sets. We regularly uploads new possible questions on our popular website. So, candidates, are advised to save Website name (www.jobrule.com) for better online Exam Preparation. 

Try to solve all below questions with proper time management . here we upload mathematical base (general arithmetics), General English, numerical (number & letter series), general awareness, general knowledge, Who is who, current affairs questions for better Internet (on-line preparation)

WBSSC Exam Pattern and Stages :-
PART - 1 , 100 Multiple Choice Questions (MCQ) with 4 options
PART-2, Conventional Questions 

Subjects of WBSCC LDC/LDA Written Examination :-
Part -1 
a. General English -                                                         30 marks
b. General awareness & Current Affairs  -                     40 marks
c.  Arithmetics -                                                                 30 marks 

Part-II 
Group-A      - English 
Group-B       Bengali/Hindi/Nepali/ Urdu

Exam Duration:-
Part-I           1 hour 30 minutes 
Part-              1 hour

(All questions will be Madhyamic Level - 10th class standard)

RRC Grade Pay Rs.1800 (group-D) questions consist  100 MCQ level ( 4 options) questions with 1:3 negative mark calculation. The questions will base on general knowldge, general awareness, current affairs, reasoning, arithmetics, job specific technical question etc.

Here we upload some common types questions. try to solve all question for all types competitive written examination. Like our facebook page to get all latest updates from us on real time. Good luck


Number Series (Reasoning Test) :-
1. 3, 6, 12, 15, 30, ------?
a. 33              b. 35                      c. 45                          d. 60

2. 8, 20, 36, 56, --------?
a. 100             b. 64                   c. 80                          d. 84


3. 2, 7, 17, 32, 52, 77, ------?
a. 107               b. 91                       c. 92                        d. 101


4.    1,4,10,22,46,-----?
a. 10                          b. 68                     c. 94                 d. 12


Letter Series :-
5.   BCA, EFD, HIG , -------?
a. KJL                b. LJK               c. LKL                    d. KLJ


6. EPV , FQW,  GRX, HSY , -------?
a. IUZ         b. JIZ                c. IRZ                   d. ITZ


7.  BG,  GC,  HN , -------?
a. NI            b. ND              c. NJ                    d. NH


Letter Coding :-
8. If FESTIVAL is coded as MBWJUTFG , then OPIUM would be coded as ?
a. NOHTL

b. NTHNO
c. NVJQP
d. MUIPO

9. In certain code Social is written as TQFMER then how you will code DIMPLE ?
a. EKPTQK

b. EKPQPJ
c. EKPSPJ
d. EKPSOH

10. If TOM =48 and DICK =27 , what is HARRY equal to ?
a. 50

b. 60
c. 70
d. 80

11. D=4 , COVER= 63 then BASIS = ?
a. 54                b. 55                c. 49                      d. 50

Relationship :-

12. Air : Atmosphere : : Water : ?
a. Ocean
b. Island
c. Earth
d. Drop

13. Ankle : Knee  : : Wrist : ?
a. Hand
b. Foot
c. Elbow
d. Finger

14. Handsome : Beautiful : : Husband : ?
a. Wife
b. She
c. Girl
d. Women

15. ACE : HIL  : : MOQ :  ?
a. WUS
b. TUX  
c. XVT
d. TVX

General Awareness : 

16. Who among the following is famous Sarod Player ?
a. Zakir Hussain
b. Hari Prasad Chourasia 
c. Amjad Ali Khan 
d. Ram Narain 

17.  Who is known as 'saint of the gutters' ?
a. Mahatma Gandhi
b. Mother Teresa
c. B. R. Ambedkar
d. Baba Amte

18. Who is known as 'Father of Geometry' ?
a. Aristotle
b. Kepler
c. Euclid
d. Pythagoras

19. Jamini Roy was a famous ?
a.  Actor
b. Sports person
c. Painter
d. Producer

20.  Oscar Award is associated with ?
a. Music
b. Films
c. Literature
d. Sports

21. Who was conferred the title ' Bharat ki Suputri' in 1992 ?
a. Mother Teresa
b. Lata Mangeshkar
c. Sarojini Naidu
d. Indira Gandhi

22. Monica Seles is associated with which of the following games >
a. Badminton

b. Tennis
c. Basketball
d. Athletics

23.  The term 'Butterfly Stroke' is associated with ?
a. Judo

b. Cricket
c. Swimming
d. Boxing

Click Here for More MCQ Questions






Answer Key :-
1. d  2. c  3. a  4. c  5. d  6. d  7. a  8. a 9. a  10. c  11. d   12. a  13. c  14. a  15. b  16. c  17. b 18. c  19. c  20. b  21. a  22. b  23. c 24. 
Share this article :
 
Support : About Us | Contact Us | Advertisers | TOS | Disclaimer
Copyright © 2013-2014. Jobrule - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website and Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger