Indian Railway (RRB/RRC) Jobs Examination Model/Sample Question Papers for Online Practice

| comments

Indian Railway Recruitment 2013-2014
Railway Recruitment Board (RRBs) and Railway Recruitment Cells (RRCs) in India conduct all India basis Written Examination (Preliminary and Common Main) to recruit thousands Railway Employees (Non Technical Popular Categories-NTPC , Commercial Clerks-CC, Ticket Collector-TC, Assistant Station Master-ASM, Loco Pilot, Technicians, Trains Clerks, Goods Guards, Railway Engineer, Railway Technical Engineer, Section Engineer, Group D Staffs-Helper, Trackman, Portman, Safaiwala, Gatemans etc) . Railway Jobs aspirants always search on net about good quality Model/Sample previous years question sets, Online Mock Test, Recruitment Procedure, Selection Process, Syllabus, Question Patterns, Results, Study Materials, Free Books etc. Jobrule, continuesly trying its best to help such candidates by providing all related documents and materials. We already uploaded more than 10 sets sample question papers.

Railway Group-D Examination Latest Question Set 2013

Here we uploaded a new set of questions. Remember, Technical questions (Specific Job Related) are one of the most important part of Railway Examination . We attach lots technical types questions in this part. More over, Mathematical Ability Test, General aptitude, general knowledge and current affairs also the integral part of this particular set. Lets try to answer all below given questions with proper time calculation. If, you have any suggestions, quarry or own questions can use our below given 'COMMENT BOX' or 'FACEBOOK PAGE'

Railway Technical Examination Questions :-

1. Indian Railway Integrated Coach Factory is located in ?
a. Bangalore
b. Chittaranjan
c. Chennai
d. Varanasi

2. The thickness of fish-plate generally used in Indian Railways is ?
a. 16 mm
b. 22 mm
c. 24 mm
d. 20 mm

Mathematical & Mental Ability Types Questions

3. The standard length of Rail for broad gauge track in India is ?
a. 19.8 mm
b. 12.8 m
c. 24. 6 m
d. 11. 8 m 

4. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called ?
a. Lead
b. Rail-head
c. site distance
d. None of the above

5. The cause of formation in kinks in a rail is ?
a. Loose packing at joints
b. Defect in gauge and alignment
c. defect in cross level joints
d. all of the above

6. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organizations of Indian railway is called ?
a. Assistant Permanent way inspector
b. Permanent way Inspector
c. Gang mate
d. None of these

7. Generally the rail sections used in India is ?
a. double headed
b. flat footed
c. bull head
d. all the above

8. The section of Rail is decided on the basis of ?
a. Types of Rails
b. Spacing of the sleepers
c. Speed of trains
d. All the above

9. The rails are welded by ?
a. Therm-it Welding
b. Are Welding
c. Gas Welding
d. MIG Welding

Railway CC/TC/Trains Clerks Previous Years Questions :

10. Tipu Sulatan was the Ruler of ?
a. Vijaynagar
b. Mysore
c. Agra
d. Hyderabad

11. Which of the following is the Highest Plateau in the World ?
a. Pamir Plateau
b. Colorado Plateau
c. Potowar Plateau
d. Platagonia Plateau

12. Which Planet looks Reddish in the night sky ?
a. Mars
b. Pluto
c. Jupiter
d. Mercury

13. Who is known as the 'Grand Old man in India' ?
a. Khan Abdul Gaffar Khan
b. Rajgopalchari
c. Dadabhai Naoroji
d. None of the above

14. The most popular Slogan "Inquilab Zindabad' was first raised by ?
a. Veer Savarkar
b. Bhagat Singh
c. Lala Lajpath Roy
d. Subhas Chandra Bose

15. Which of the following is called laughing Gas ?
a. Nitrous Oxide
b.Nitrogen Oxide
c. Carbon Monoxide
d. Sulfur Oxide

16. Which of the following is the longest Railway Platform in India ?
a. Sealdaha
b. Howrah
c. Delhi
d. Kharagpur

17. Who was the President of Constituent Assembly ?
a. Dr. B. R. Ambedkar
b. Jawaharlal Nehru
c. Dr. Rajendra Prasad
d. None of the above

18. Which Gasses is filled in a Balloons ?
a. Carbon-di-Oxide
b. Helium
c. Carbon-Monoxide
d. Oxygen

19. Indian Railway is included in which of the following list ?
a. Concurrent list
b. State List
c. Union List
d. none of the above

20. 1-2-3 Nuclear Deal was signed between ?
a. India-Russia
b. India-USA
c. India-Britain
d. India-France

21. Which of the following is the Capital city of Manipur ?
a. Shillong
b. Agartala
c. Itanagar
d. Imphal

22. Which of the following is the Birth place of Gautam Buddha ?
a. Gaya
b. Lumbini
c. Saranath
d. none of the above

23. Who was the wife of 'Mahatma Gandhi' ?
a. Kasthuri Bai
b. Putli Bai
c. Kausiki Bai
d. none of these

24. The first Women Governor in India ?
a. Sucheta Kripalini
b. Sarojini Naidu
c. Fateema Biwi
d. none of the above

25. Washing Soda is the Common name of ?
a. Sodium Carbonate
b. Calcium Carbonate
c. Calcium bicarbonate
d. none of these

Click Here to Answer More NTPC Category Questions

Railway Group D Jobs Questions :-

26. Which of the following Chamber can not participate in India President Election Voting ?
a. Rajya Sabha
b. Bidhan Sabha
c. Bidhan Parishad
d. Lok-sabha

27. Anemia is caused due to lack of ?
a. Iron
b. Copper
c. Magnesium
d. Zinc

28. 'Bhudan Movement' was started by ?
a. Jay Prakash Narayan
b. Vinoba Bhabe
c. Mahatma Gandhi
d. Sardar Patel

Railway Group D Jobs Selection Method

29 The name of National President of Bharatiya Janata Party (B.J.P) ?
a. Narendra Modi
b. L.K. Advani
c. Rajnath Singh
d. Nitin Gardhkari

30. How many edges are in a cube ?
a. 6
b. 12
c. 8
d. 16

Answer More Group D Type Questions Click





To Be Continued -



Answer Key :-
1. c  2. d  3. b  4. a  5. d 6. a  7. b  8. d  9. a  10. b 11. a  12. a  13. c  14. b  15. a  16. d  17. c  18. b  19. c  20. b  21. d  22. b  23. c  24. b  25. a  26. c 27. a  28. b  29. c  30. b 31. 


Share this article :
 
Support : About Us | Contact Us | Advertisers | Disclaimer
Copyright © 2013. Jobrule - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website and Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger